Паважи

Начало   Статии   ЗИДАРИЯ ОТ БЕТОНЕН БЛОК С ДВОЕН И ЕДИНИЧЕН ОТВОР

ЗИДАРИЯ ОТ БЕТОНЕН БЛОК С ДВОЕН И ЕДИНИЧЕН ОТВОР

10.12.2019

ЗИДАРИЯ ОТ БЕТОНЕН БЛОК С ДВОЕН И ЕДИНИЧЕН ОТВОР

1. Определяне широчината на основата.
Основата помага да се разпредели равномерно теглото на стената върху почвата. Колкото по-висока и тежка е стената толкова по-широка трябва да основата.
За изграждане на основата може да използвайте бетонен блок с двоен отвор, като оставащ кофраж. 

2. Изграждане на основата.
След като сте определили широчината на основата, направете изкоп с дълбочина височината на блокчето плюс 5-7см. Например, бетонен блок 50х30х20см, височината му е 20см, изкопа трябва да е мин. 25-27см.  
Блокчетата се подреждат в готовия изкоп с добре подравнена и уплътнена почва, а кухините се запълват с бетон. Подравнете и нивелирайте добре получената повърхност, тъй като тя ще е основа за следващите редове.

3. Изграждане на зидарията.
Върху готовата основа с помощта на блокчетата се изгражда видимата част на зида. От блокчето с два отвора се изграждат редовете, а блокчето с един отвор служи за улеснено редене на разместена фуга без необходимост от рязане.
За свързване на блокчетата се използва вароциментов разтвор или готова суха смес с гарантиран състав и качество.
Зидането се извършва на фуги до 1см, като с помощта на гумен чук се коригира нивото при нужда. След поставяне на блокчето, излишния материал, който излиза от фугата се отстранява.

Размерите на зида, обща дължината и височина, както и необходимостта от армировка, следва да се консултират с Инженер-проектант.